Wonen in de bomentuin

In het stedenbouwkundig plan wordt het Edisonplein ingericht met ‘speelnatuur’; bomen, struiken en natuurlijke speelelementen geven de kinderen uit de buurt aanleiding tot ontdekken, spelen en leren. Het is een uitdagende plek met een natuurlijk en speels karakter. Het ontwerp voor de opbouw van de hoek 2e Franklinstraat en Edisonplein sluit aan bij deze invulling.

Een grillige houten kolommenstructuur refereert naar de bomen aan het Edisonplein en legt een directe relatie. De glazen plint van de opbouw maakt deze structuur zichtbaar. De houten kolommen structuur draagt twee kleine huisjes en een wenteltrap die deze met elkaar verbindt. De huisjes zijn een abstracte vertaling van boomtoppen met bladeren en sluiten aan op het speelse en natuurlijke karakter van het Edisonplein.

De opbouw biedt ruimte aan een kleine zelfstandige woning voorzien van een kook- woon- en slaapruimte. De woning is bedoeld voor een van de ‘bijzondere klanten’ van Trudo. Als tegenprestatie voor deze bijzondere woning helpen zij bij het onderhoud van het speelgroen (medebeheerder) en stellen zij het terras op de eerste verdieping incidenteel open voor natuurworkshops voor de jeugd. De bewoner wordt betrokken in de wijk en helpt mee bij het organiseren van de nodige activiteiten en is aanspreekpunt voor het beheer van het Edisonplein.

Natuur en natuureducatie staan aan het Edisonplein centraal. Licht en energie zijn – gezien de naamgever van het plein – verbonden met deze thematiek. Zoals de natuur zonne-energie vastlegt door middel van fotosynthese, zo wordt ook hier energie opgewekt door middel van fotosynthetische cellen. De gevel is ontworpen als abstract blad patroon door middel van een hexagon patroon welk zelf verwijst naar de celstructuur van bladeren. Het patroon is gevuld met fotosynthetische cellen die als kunstmatig blad bijdragen aan de energieopwekking. Het gebouw is hiermee proeftuin voor de nieuwste technieken op dit gebied en draagt bij aan de verdere ontwikkeling en optimalisatie van de nieuwste duurzaamheidstechnieken.

Opdrachtgever

Sint Trudo

Locatie

Eindhoven / Woensel

Periode

Voorjaar 2018

Visual

studio Frame

Contest

Openbare prijsvraag